
06 dec Hållbara saneringsmetoder
Inom branschen för förorenade områden diskuteras det mer och mer om hållbara saneringsmetoder. Detta är något som vår medarbetare Astrid uppmärksammat i sitt nyligen publicerade examensarbete.
Arbetet handlar om miljöpåverkan från olika saneringsmetoder där hon fokuserat på den vanligaste saneringsmetoden i Sverige, schaktsanering. Metoden studeras ur ett livscykelperspektiv och resultaten jämförs med andra saneringsmetoder så som biokol, jordtvätt och termisk behandling.
Studien visar att transport och deponering av förorenade massorna kan stå för så mycket som 70-90% av den totala klimatpåverkan för ett schaktsaneringsprojekt. Att minska mängden massor som behöver transporteras, att minska transportavstånden eller att använda en högre andel förnyelsebara drivmedel ger störst effekt på både växthusgasutsläpp och resursanvändningen.
I jämförelse med andra metoder sågs rening med hjälp av biokol kunna bidra till en klimatnytta. Detta då produkten binder koldioxid och därmed fungerar som en kolsänka. Med metoden undviks dessutom deponering och markekosystemet gynnas. Tekniken är relativt modern varpå det saknas kunskap om långtidseffekter.
Examensarbetet med titeln Miljöpåverkan från efterbehandling av förorenade områden: En livscykelanalys av schaktsanering ur ett klimat- och resurshanteringsperspektiv gjordes tillsammans med Miljöfirman Konsult Sverige AB och Uppsala Universitet, Institutionen för geovetenskaper.
Hela arbetet går att läsa här